Karekod (QR Kod) Nedir? Ne İşe Yarar?

Karekod Nedir?

Muhtemelen son birkaç ayda tüm hayatınız boyunca yaptığınızdan daha fazla karekod taradınız. Karekodlar bizleri kayıt formları doldurmaktan ya da bir yere dokunmak zorunluluğundan kurtardılar. 

Karekodlar; uygulamaları indirmenize, bir restoranın menüsüne temassız erişmenize yardımcı olurlar, ürün ve fırsatları tanıtmak için web sitelerinde, reklam panolarında ve veya sosyal medyada kullanılabilirler. 

Karekod'un Tarihi Gelişimi

1994 yılında bir Japon şirketi ve Toyota'nın yan kuruluşu olan Denso Wave'in baş mühendisi Masahiro Hara tarafından icat edilen karekod, başlangıçta üretim sürecinde hareket eden araçları ve parçaları izlemek için kullanılmıştır.

90'ların ortalarında bir buluş olmasına rağmen, karekod akıllı telefonlar çağına kadar gerçek bir ivme kazanmadı.

Mobil cihazlar, dijital işaretin daha dinamik ve çeşitli şekillerde kullanılmasını kolaylaştırdı. Pandemi çağında, bilgiye bağlanmanın ve bilgi paylaşmanın temassız, kolay bir yolu haline getirdi.

Karekod (QR Kod) Nedir?

Karekod mobil uygulama

Karekod, dijital bir cihaz tarafından kolayca okunabilen ve bilgileri kare şeklinde bir ızgarada bir dizi piksel olarak depolayan bir barkod türüdür.

Karekodlar, bilgisayar aygıtlarını kullanarak verileri kodlamak ve hızlı bir şekilde almak için kullanılan koyu veya açık piksellerden oluşan kare şekilli matrislerdir

Karekodlar, noktalama işaretleri ve özel karakterler dahil olmak üzere yaklaşık 7.000 basamak veya yaklaşık 4.000 karakter depolayabilir. Ayrıca telefon numaraları veya internet adresleri gibi bilgileri de kodlayabilir.

Her karekodun düzeni, içerdiği bilgilere bağlı olarak değişir ve bu, siyah modüllerinin düzenini değiştirir.

Statik ve Dinamik Kare Kodlar

Karekodlar, kodlanan verilere ve işleve bağlı olarak tasarım açısından farklılık gösterir ve temel olarak iki şekilde kategorize edilebilir: statik ve dinamik.

Statik bir karekod oluşturulduktan sonra değiştirilemez. Bu, bir etkinlik için toplu olarak karekodlar oluşturmak için idealdir. İyi bir statik karekodu örneği, Wi-Fi şifreniz için olabilir.

Dinamik karekodlar, kodu istediğiniz kadar değiştirmenize ve düzenlemenize olanak tanır.

Kod tarandığında, sizi içinde bulunan URL'ye yönlendirir. Bu kodlar, tasarımınızı zıt renkler eklemek gibi paketleme özgürlüğü sunar. Ayrıca reklam istatistiklerini izleme ve ölçme yeteneğine de sahiptirler.

Kare Kodlar İle Neler Yapabilirsin?

Günümüzde, karekodlar tedarik zinciri aracılığıyla ürünleri ve ürün bilgilerini takip etmek için yoğun şekilde kullanılmaktadır. 

Bir menüyü görüntülemek, bir sosyal medya profili bağlamak veya bir hesaba arkadaş eklemek, uçağa binmek, bir uygulama indirmek, ödeme göndermek, Wi-Fi'ye erişmek ve giriş bilgilerinizi doğrulamak için karekodlar kullanılabilir.

Kare Kodu Nasıl Okutabilirsin?

Çoğu akıllı telefon bir karekod okuyucu veya tarayıcı ile donatılmıştır, ancak sizinkinde yoksa, telefonunuzun uygulama mağazasından indirebilirsiniz.

iPhone'unuzla bir karekodu taramak için kamera uygulamanızı açmanız ve okuyacağınız karekodu odaklamanız yeterlidir. 

Android 8 ve sonraki sürümlerde karekodunu taramak isteyenler için benzer geliştirmeler yapılmıştır.

Sonuç Olarak

Gir-in, karekod teknolojisini kullanarak çalışan giriş/çıkış süreçleri, ziyaretçi yönetimi, anket yönetimi ve temizlik yönetimi gibi çözümleri bulut tabanlı olarak bir arada kullanıma sunmaktadır.